قابل توجه مدعیان اخلاقمداری در ورزشایران/ارامگاه پوریای ولی/به کام ولگردان و معتادان
به گزارش فرهنگ نیوز ، اینجا در شهر خوی از توابع آذربایجان غربی مردی خوابیده است که نامش برای همه مردم این مرز و بوم آشناست. نامی که مترادف صفت پهلوانی و مرام جوانمردی است. برای نامش احترام ویژهای قایل هستند. اصلاً از زمانی که یادمان میآید او را پهلوان ایرانی معرفی کردهاند که رفتار و منشش الگویی بود برای مردانی که میخواستند در راه پهلوانی قدم بردارند.
ردپای اخلاق و نامش در داستانهای مادربزرگها و پدربزرگها بارها به گوشمان خورده است. اما همه گفتهها و شنیدهها گویا درهمین قصهها خلاصه شده و تنها شناخت ما از این نام این است که روزی پوریای ولی در این سرزمین زندگی کرده؛ پهلوانی که برایمان الگو است.
اما به رغم این شهرت و نامور بودن نامش،گویا غریبهای در گوشهای از سرزمین ما خفته است. مردی که میشناسیمش اما برایمان ناآشناست. قریبی که غریب است. آری اینجا مردی خفته است که همه او را میشناسند اما مدفنش برای کسی آشنا نیست.
البته از در و دیوار این آرامگاه و آتشی که آثار دودش بر در و دیوار نقش بسته است میتوان گفت: این مکان برای مردمان بیجا و مکان و معتادان خیلی غریبه نیست. جالب است مدفن «پوریای ولی» پهلوان نامدار ایرانی امروز به دلیل بیتوجهیها و فراموشیها محل بیتوته بیخانمانها شده است. پس بیدلیل نیست که بگوییم «پوریای ولی» تنها در داستانهایمان خلاصه شده است. به طور حتم این رسم پهلوانی نیست که پهلوان ایرانی را این گونه تنها بگذاریم تا در اثر بیتوجهیها و بیمسوولیتیهایمان کمکم به فراموشی سپرده شود که چه بسا فراموش هم شده است.
اگر «پوریای ولی» را فراموش نکرده بودیم حداقل امروز برایش آرامگاهی ترتیب میدادیم که جانپناه ولگردان و معتادان نباشد.
فارغ از اینکه گفته میشود مدفن اصلی در خیوه ازبکستان است، کدام نهاد باید تکلیف این مکان را معین کند؟ لذا ابتدا باید ماندن یا نماندن این بنا پیگیری شود سپس تصمیم به تخریب یا تعمیر و مرمت گرفت. هر کدام از این راهها بهتر است تا اینکه با نام پوریای ولی چنین بازی شود! فدراسیون پهلوانی که خود را متولی اشاعه مرام پهلوانی میداند چگونه میتواند بیتفاوت باشد؟!
«پوریای ولی» شاید در قسمت کوچکی از داستانهای این سرزمین جای گرفته باشد اما نامش بزرگ است و برای حفظ نامش باید اقدام کرد. به طور حتم سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی نگهداری از آثار فرهنگی این مملکت میتواند نقش مؤثری در این امر داشته باشد.
چه کسی می داند پوریای ولی کیست؟ افسانه است یا واقعیت؟ آیا کسی بود که در این دیار می زیست یا تنها افسانه بود؟ این از مواردی است که نسل ما از آن بی خبر است. گسست فرهنگی موضوعی است که به نوعی گریبان نسل ما را گرفته و حاصلش این شده که مروت و مردانگی را در ستاره های آنسوی دنیا جستجو کنیم و گاه به اشتباه از آنها الگو بگیریم.
ولی نمیدانیم مردانی در این دیار می زیستهاند که آوازه پهلوانی و شرح جوانمردیشان تنها در چند سطر نمیگنجد. شهرت پهلوان محمود خوارزمی معروف به پوریای ولی تنها به دلیل پهلوانیهایش نیست بلکه مردم منطقه او را به داشتن ویژگیهای نیکوی اخلاقی، معلم، مرشد، صوفی و مرد خدا میشناسند.